Γερεβάν
logo armenia365
Προσωπικότητες

Τουριστικός Οδηγός για την Αρμενία
Andranik

Andranik

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)

Ο Andranik Ozanian, γνωστός ως Andranik (1865-1927) ήταν στρατιωτικός διοικητής και πολιτικός, ο πιο γνωστός fedayi και μορφή του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος των Αρμενίων.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν ένας από τους κύριους αρμένους ηγέτες των στρατιωτικών προσπαθειών για την ανεξαρτησία της Αρμενίας.

Έγινε ενεργός σε έναν ένοπλο αγώνα ενάντια στην οθωμανική κυβέρνηση και στις εχθροπραξίες με Κούρδους στα τέλη του 1880. Ο Andranik εντάχθηκε στο κόμμα της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (Dashnaktustyun) και μαζί με άλλους fedayi (πολιτοφυλακή), προσπάθησε να υπερασπιστεί την αρμενική αγροτιά που ζούσε στην προγονική πατρίδα, μια περιοχή γνωστή ως δυτική Αρμενία - τότε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Συμμετείχε σε αρκετούς πολέμους όπως Α' Βαλκανικό, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ρωσική Επανάσταση και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με τη Wikipedia φαίρεται να έχει παρασημοφορηθεί από το ελληνικό κράτος με τον Πολεμικό Σταυρό (Β' Τάξεως) το 1920.

Ο Andranik θαυμάζεται σε μεγάλο βαθμό ως εθνικός ήρωας από τους Αρμένιους. Πολλά αγάλματα με τη μορφή του έχουν ανεγερθεί και σε άλλες χώρες. Δρόμοι και πλατείες πήραν το όνομά του και έχουν γραφτεί τραγούδια, ποιήματα και μυθιστορήματα γι' αυτόν, κάνοντάς τον ένα θρυλικό πρόσωπο στην αρμενική κουλτούρα.

Το άγαλμά του βρίσκεται κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή και τα οστά του στο πάνθεον Yerablur στο Γερεβάν.

BLOG

Πετάμε για Αρμενία με Aegean Airlines

LOW FARE CALENDAR

Βρείτε τις χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές για το ταξίδι σας.
Αναζητήστε ημερομηνίες έως και 11 μήνες μπροστά.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γνωρίστε τους αρχαίους θρύλους

και τις βιβλικές ιστορίες της Αρμενίας