Σύμφωνα με την παράδοση, η Εκκλησία της Αρμενίας ιδρύθηκε από τον Θαδδαίο και τον Βαρθολομαίο (εκ των 12 Αποστόλων), που κήρυξαν το Χριστιανισμό στην Αρμενία το 40-60 μ.Χ. Λόγω αυτού, το επίσημο όνομα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αρμενίας είναι Αποστολική Εκκλησία της Αρμενίας.
Η Αρμενία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία, στις αρχές του 4ου αιώνα, κατά την παράδοση το έτος 301.
Σήμερα επίσημη θρησκεία του κράτους είναι ο χριστιανισμός. Περίπου το 95% των Αρμενίων υπάγονται στην Εκκλησία της Αρμενίας, που είναι μια Ορθόδοξη Μη Χαλκηδονιανή Εκκλησία. Το τυπικό της είναι έντονα τελετουργικό και οι θέσεις της συντηρητικές.
Ποιος έφερε τον Χριστιανισμό στην Αρμενία;
Ο Χριστιανισμός μεταφέρθηκε στο βασίλειο της Αρμενίας από δύο από τους αποστόλους του Ιησού, τον Θαδδαίο και τον Βαρθολομαίο στον 1ο αι.
Πότε έγινε Χριστιανικό το Αρμενικό έθνος;
Ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη εθνική θρησκεία το 301 μ.Χ.
Ποιος ήταν υπεύθυνος για να αγκαλιάσουν τον Χριστιανισμό οι Αρμένιοι;
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Διαφωτιστής φυλακίστηκε για χρόνια, και με την απελευθέρωσή του, μετέτρεψε τον βασιλιά Τιριδάτη Γ' σε χριστιανό, θεραπεύοντας τον από μια ανίατη ασθένεια μέσω της δύναμης του Θεού. Έπειτα, ο βασιλιάς κήρυξε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της Αρμενίας, καθιστώντας την πρώτη χώρα με μια εθνική χριστιανική εκκλησία. Και οι δύο μαζί βοήθησαν να διαδοθεί η θρησκεία.
Ποιοι ήταν η Ριψιμία και οι παρθένες;
Η Ριψιμία (Χριψιμέ) ήταν μία από ομάδα μοναχών που έζησαν στη Ρώμη υπό την καθοδήγηση της γεροντότερης Γαϊνής (Γκαγιανέ), γύρω στα 284-305 μ.Χ. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός προσπάθησε να αναγκάσει την όμορφη Ριψιμία να τον παντρευτεί, οι μοναχές κατέφυγαν στην Αρμενία. Εκεί, ο Αρμένιος βασιλιάς Τιριδάτης, ερωτεύτηκε την ομορφιά της Ριψιμία και αποφάσισε να είναι σύζυγός της. Η μοναχή αρνήθηκε να σπάσει τους όρκους της με τον Θεό. Ο Τιριδάτης βασάνισε τη Γαϊνή, προσπαθώντας να την κάνει να επιτρέψει τη Ριψιμία να τον παντρευτεί, αλλά η Γαϊνή αρνήθηκε. Τελικά ο βασιλιάς βασάνισε και σκότωσε την Γαϊανή, Ριψιμία και άλλες 32 μοναχές επειδή επέλεξαν την πίστη και την αφοσίωσή τους στον Θεό πάνω από τις επιθυμίες ενός βασιλιά. Θεωρούνται ως οι πρώτοι χριστιανοί μάρτυρες της Αρμενίας.
Γιατί δημιουργήθηκε το αρμενικό αλφάβητο;
Μέχρι τον 5ο αιώνα, η χριστιανική λατρεία στην Αρμενία διεξήχθη στα ελληνικά ή στα περσικά, αφού δεν υπήρχε αρμενικό αλφάβητο, επομένως δεν υπήρχε γραπτή γλώσσα. Το 404 Α.Δ., ο Άγιος Μεσρόπ Μαστότς ολοκλήρωσε ένα αλφάβητο με 36 γράμματα. Ο στόχος του ήταν να μεταφράσει τη Βίβλο στα Αρμενικά και η χρυσή εποχή της κλασσικής αρμενικής λογοτεχνίας άρχισε λίγο αργότερα.
Τι είναι το Άγιο Μύρο;
Το Άγιο Μύρο είναι λάδι από εκχυλίσματα από περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη φυτών που ευλογούνται από τον Καθόλικο (Ύπατος Πατριάρχης και Καθολικός πάντων των Αρμενίων) μία φορά κάθε 7 χρόνια.
Πού είναι το πνευματικό σπίτι της Αρμενικής Εκκλησίας;
Η αρμενική εκκλησία έχει την έδρα της στη Μονή Αγίου Ετσμιατζίν στην αρμενική πόλη Βαγαρσαπάτ (Ετσμιατζίν).
Ποιος είναι ο επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας;
Ο Καθολικός είναι ο ηγέτης της Αρμενικής Εκκλησίας, Ύπατος Πατριάρχης και Καθολικός πάντων των Αρμενίων.
Πώς επιλέγονται οι Καθολικοί;
Οι εκπρόσωποι από κάθε μητρόπολη της Αρμενικής Εκκλησίας μαζεύονται για να επιλέξουν τους Καθολικούς.
Γιατί υπάρχει αρμενική παρουσία στην Ιερουσαλήμ;
Η Αρμενία είναι μια από τις παλαιότερες χριστιανικές χώρες, έτσι εδώ και αιώνες οι μοναχοί και οι καλόγριες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση πολλών ειδικών τοποθεσιών στους Αγίους Τόπους. Η παρουσία της Αρμενίας στην Παλαιστίνη πιστοποιείται ήδη από τον 4ο αιώνα. Υπήρχαν επίσης επιγραφές, έργα τέχνης σε αρμενική γραφή από τον 5ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια των ετών, οι Αρμένιοι ίδρυσαν περισσότερα από 70 μοναστήρια και επί του παρόντος λειτουργούν ως φύλακες των Ιερών Τοποθεσιών. Η Αρμενική συνοικία καλύπτει το 1/5 της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και το Αρμενικό Πατριαρχείο είναι υπεύθυνο για την εκκλησία του Παναγίου Τάφου με τους Έλληνες και τους Λατίνους.
Γιατί το όρος Αραράτ είναι σημαντικό για τους Αρμένιους;
Το όρος Αραράτ, τώρα στην Τουρκία, αλλά κάποτε μέρος του αρχαίου Αρμενικού βασιλείου, είναι παραδοσιακά και παγκοσμίως γνωστό ως χώρος «ηρεμίας» της Κιβωτού του Νώε.