Κλίμα & Καιρός

Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφογραμμές του κεντρικού τμήματος των ορεινών όγκων του Καυκάσου.

Στην Αρμενία το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Η βροχόπτωση συνήθως δεν είναι άφθονη.

Είναι ορεινή χώρα και μόνο ένα μικρό τμήμα της επικράτειάς της βρίσκεται κάτω από τα 1.000 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.

Το κλίμα γίνεται όλο και πιο κρύο και υγρό (και χιονισμένο το χειμώνα επίσης) όσο αυξάνεται το υψόμετρο, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα οι βροχοπτώσεις είναι λιγοστές και το καλοκαίρι είναι αρκετά θερμό.

Η ξηρότερη περιοχή, όπου η βροχόπτωση πέφτει κάτω από 300 χιλιοστά ετησίως, είναι η δυτική πλευρά της Αρμενίας, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Γερεβάν και όπου το υψόμετρο είναι κάτω από 1.000 μέτρα.

14°C

Γερεβάν

Partly Cloudy

Υγρασία: 50%

Άνεμος: 10 km/h

Χειμώνας

Δεκέμβριος / Ιανουάριος / Φεβρουάριος
Το χειμώνα κυριαρχούν οι μάζες ψυχρού αέρα και, αφού φτάσουν στη χώρα από το βορρά, τείνουν να σταματούν στις κοιλάδες προκαλώντας σοβαρούς παγετούς.

Άνοιξη

Μάρτιος / Απρίλιος / Μαϊος
Η άνοιξη είναι σχετικά ασταθής εποχή και με τις συχνότερες βροχές, αν και γενικά δεν είναι αρκετές, αφού η χώρα είναι γενικά ξηρή, τουλάχιστον στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Καλοκαίρι

Ιούνιος / Ιούλιος / Αύγουστος
Το καλοκαίρι είναι ξηρό και ηλιόλουστο, με υψηλές θερμοκρασίες έως και καύσωνα στα χαμηλά υψόμετρα αλλά με μερικές καταιγίδες το απόγευμα στα βουνά.

Φθινόπωρο

Σεπτέμβριος / Οκτώβριος / Νοέμβριος
Μπορεί η άνοιξη να είναι σύντομη, το φθινόπωρο όμως είναι μεγάλο σε διάρκεια, με ήπιο και ηλιόλουστο καιρό, λαμπερά χρώματα τοπίων και αφθονία φθινοπωρινών φρούτων.

Καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε

Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Γερεβάν και περιοχές κάτω από 1.000 μέτρα υψόμετρο, που το καλοκαίρι μπορεί να είναι αρκετά ζεστό, οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, ειδικά τον Μάιο και από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Σε υψηλότερα υψόμετρα, όπως Gyumri και λίμνη Sevan, μπορείτε να επιλέξετε το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Εάν θέλετε να δείτε ολόκληρη τη χώρα, μπορείτε να επιλέξετε τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ή ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για όσους μπορούν να αντέξουν τη ζέστη.

Τι ρούχα να πάρετε μαζί σας

Το χειμώνα απαραίτητα είναι τα πολύ ζεστά ρούχα, μάλλινα ή fleece, σκούφος ή καπέλο, κασκόλ και γάντια. Εννοείται επιπρόσθετα ειδικά ρούχα (ισοθερμικά) αν επιλέξετε διαμονή σε βουνό.

Το καλοκαίρι στο Γερεβάν, πάρτε μαζί σας ελαφριά ανοικτόχρωμα ρούχα για την ημέρα, καπέλο για τον ήλιο, φούτερ και ένα ελαφρύ σακάκι για το βράδυ. Για άνω των 2.000 μέτρων υψόμετρο, ρούχα άνοιξης / φθινοπώρου, καπέλο για τον ήλιο, πουλόβερ και ζεστό σακάκι για το βράδυ, ενδεχομένως αδιάβροχο ή ομπρέλα.

Travel Budget

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο (με εξαίρεση τις γιορτές των Χριστουγέννων) οι τιμές αεροπορικών εισιτήριων και τα έξοδα διαμονής μπορεί να είναι αρκετά μειωμένα, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος ταξιδιού στην Αρμενία να είναι έως και 50% φθηνότερο σε σύγκριση με την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Γερεβάν
    Η πρωτεύουσα Γερεβάν βρίσκεται στα 800 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, από τα χαμηλότερα υψόμετρα της χώρας και έχει μέση θερμοκρασία -2,5C τον Ιανουάριο και 26,5C τον Ιούλιο, με μέγιστη μέση θερμοκρασία 34C, μπορεί να φτάσει και 40C. Το καλοκαίρι είναι ζεστό παρά το υψόμετρο, αν και η υγρασία είναι χαμηλή και το αεράκι από τα βουνά φέρνει λίγη ανακούφιση. Ο χειμώνας είναι αρκετά κρύος, αφού ο υδράργυρος μπορεί να βυθιστεί ακόμα και στους -15C με χιόνι και παγετό. Τον χειμώνα, τα κοντινά βουνά καλύπτονται από αρκετό χιόνι, με εξαιρετική επιλογή για σκι στο Tsaghkadzor.
  • Γκιουμρί
    Στο βόρειο τμήμα της χώρας, η συμπρωτεύουσα Gyumri έχει αρκετό κρύο λόγω του υψομέτρου, αφού βρίσκεται στα 1.500 μέτρα και έχει μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο -8.5C, αλλά στους χειρότερους χρόνους μπορεί να πέσει περίπου στους -20C. Το καλοκαίρι είναι αρκετά ζεστό, τουλάχιστον αναλογικά με το υψόμετρο. Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με 26C και μερικές φορές πιο ζεστά, αν και οι νύχτες παραμένουν πάντα δροσερές.
ARMENIA365.COM ©
ταξίδι αρμενία | ξενοδοχεία γερεβάν | πτήσεις αρμενία | car rental αρμενία | μνημεία αρμενία | αξιοθέατα αρμενία | μουσεία αρμενία | tours αρμενία