Μοναστήρι Γκεγκχάρντ
Το μοναστήρι του Geghard είναι μια μοναδική αρχιτεκτονική κατασκευή στην επαρχία Kotayk της Αρμενίας, που είναι μερικώς λαξευμένη στις πέτρες του παρακείμενου βουνού με απότομους γκρεμούς.
Είναι καταχωρημένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ενώ το κύριο παρεκκλήσι χτίστηκε το 1215, το συγκρότημα του μοναστηριού ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ από τον Άγιο Γρηγόριο τον Φωτιστή στο χώρο μιας ιερής πηγής μέσα σε μια σπηλιά. Έτσι το μοναστήρι είχε αρχικά ονομαστεί Ayrivank, που σημαίνει "η Μονή της Σπηλιάς". Το όνομα που χρησιμοποιείται συνήθως για το μοναστήρι σήμερα, Geghard, ή πληρέστερα Geghardavank, που σημαίνει "η Μονή της Λόγχης", προέρχεται από το δόρυ που είχε τραυματίσει τον Ιησού κατά τη Σταύρωση, που φέρεται να έφερε στην Αρμενία ο Απόστολος Ιούδας, που εδώ ονομάζεται Θαδδαίος, μεταξύ πολλών άλλων κειμηλίων. Τώρα φυλάσεται στο Echmiadzin.
Οι εντυπωσιακοί πανύψηλοι βράχοι που περιβάλλουν το μοναστήρι αποτελούν τμήμα του φαραγγιού του ποταμού Azat και περιλαμβάνονται μαζί με το μοναστήρι στον κατάλογο της UNESCO. Ορισμένες από τις εκκλησίες στο συγκρότημα του μοναστηριού είναι χτισμένες με εξόρυξη πετρών από τους βράχους, άλλες κάτι περισσότερο από μικρές σπηλιές, ενώ άλλες είναι πιο περίπλοκες κατασκευές, με τοιχώματα και δωμάτια βαθιά μέσα στους βράχους.
Ο συνδυασμός όλων αυτών, μαζί με αρκετά khachkars (σταυρόπετρες) που βρίσκονται εκεί, συνθέτουν ένα μοναδικό αξιοθέατο, και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Αρμενία.
Οι περισσότεροι επισκέπτες του Geghard επιλέγουν επίσης να επισκεφθούν τον κοντινό αρχαίο ναό του Garni, μια κατασκευή που μοιάζει με τον Παρθενώνα ως μικρογραφία. Η επίσκεψη και των δύο αξιοθέατων με μια εκδρομή είναι τόσο κοινή που συχνά αναφέρεται ως «Garni-Geghard».