Μοναστήρι Τατέβ
Το μοναστήρι Tatev χτίστηκε τον 9ο-13ο αιώνα ως ένα πνευματικό κέντρο των Αρμενίων όπου ζούσαν φιλόσοφοι, μουσικοί, ζωγράφοι, καλλιγράφοι και μοναχοί.
Οι διδάσκαλοι του μοναστηριού δημιουργούσαν χειρόγραφα για ολόκληρο τον αρμενικό κόσμο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και θρησκευτική ιστορία της χώρας.
Το συγκρότημα ξεκίνησε μεταξύ του 895 και του 906. Bρίσκεται κοντά στο χωριό Tatev της επαρχίας Syunik, στην νοτιοανατολική Αρμενία, στο χείλος του φαραγγιού του ποταμού Vorotan.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο οποίος διέδωσε τον λόγο του Χριστού σε όλη την Αρμενία, είναι θαμμένος εδώ σε μια μικρή εκκλησία που χτίστηκε το 1295.
Η στήλη «Gavazan» κατασκευάστηκε και ανεγέρθηκε το 904 με ένα khachkar (σταυρόπετρα) στην κορυφή. Αυτή η «μυστηριώδης» κατασκευή ήταν στην πράξη ένας σεισμογράφος της εποχής, ένας στύλος με περιστρεφόμενη βάση, η οποία έγερνε όταν το έδαφος κλονίζοταν από σεισμούς.
Ο σεισμός του 1931 προκάλεσε σημαντική καταστροφή, αλλά τα τμήματα που επιβίωσαν μας επιτρέπουν ακόμα να κρίνουμε την καλλιτεχνική αξία του μοναστηριακού συγκροτήματος.
Το κύριο μνημείο είναι η Εκκλησία των Poghos και Petros (Παύλος και Πέτρος) που χτίστηκε το 895-906, δομή τύπου θολωτών βασιλικών του 7ου αιώνα, αλλά έχει και νεότερα χαρακτηριστικά.
Το μοναστήρι Tatev ταιριάζει απόλυτα με το ορεινό τοπίο γύρω του. Μια μεγάλη εκκλησία, που δεσπόζει στις γύρω κατασκευές και είναι ορατή από μακριά, είναι το αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό κέντρο του συνόλου.
Οι χώροι διαμονής και εξυπηρέτησης τοποθετημένοι στην περίμετρο, φαίνεται να αποτελούν επέκταση του πετρώματος. Αυτό δίνει στο μοναστήρι μια πρωτότυπη και μαγευτική εμφάνιση.