
Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων 'How To Start Up For Young People' στο Γερεβάν
Το δεύτερο στάδιο του έργου «How To Start Up For Young People», η Ανταλλαγή Νέων (Youth Exchange), συγκέντρωσε στην Αρμενία νέους από 8 χώρες το διάστημα 4 έως 15 Σεπτεμβρίου 2019. Κάθε χώρα εκπροσωπήθηκε από 4 συμμετέχοντες και έναν επικεφαλή.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, η ομάδα των συμμετεχόντων (από Αρμενία, Κροατία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουκρανία) είχε την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση της ανεργίας στις χώρες τους, ποια είναι τα βασικά εμπόδια για την εύρεση εργασίας, αλλά και για τον πολιτισμό και τις συνήθειες. Η ομάδα ηγετών με τη σειρά τους, εκπαίδευσε τους συμμέτεχοντες στο Πώς να ξεκινήσουν και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν, Πώς να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, Πώς να βρουν χρηματοδότηση και πολλά ακόμα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με τα προγράμματα Erasmus Plus και τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους σήμερα.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεπτούν ενδιαφέροντα μέρη όπως το TUMO Κέντρο Δημιουργικών Τεχνολογιών, το UWC International School, αλλά και στούντιο νεαρών επιχειρηματιών όπως Mughdusyan Art Center, Cozy House, Aghavnatun και πολλά άλλα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την Εθνική Όπερα και να απολαύσουν συναυλία κλασικής μουσικής. Γνώρισαν την τοπική κουζίνα και μάλιστα έμαθαν πώς να φτιάξουν το παραδοσιακό "Tolma" (ντολμάδες). Επίσης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία της Αρμενίας.
Το project διάρκειας ενός έτους «How To Start Up For Young People» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus Plus και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων, ιδιαίτερα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το φτωχό υπόβαθρο και τις λιγοστές ευκαιρίες.
Ο συντονιστής-οργανισμός είναι η ΜΚΟ «Educational and Cultural Bridges» με έδρα την Αρμενία. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2013 και έχει υλοποιήσει πολλά έργα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση, projects και συνεργάτες μπορούν να βρεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΜΚΟ: www.ec-bridges.com