Η Ημέρα του Συντάγματος της Αρμενίας και τα εθνικά σύμβολα της χώρας

Η Ημέρα του Συντάγματος της Αρμενίας και τα εθνικά σύμβολα της χώρας

05 Ιούλιος 2020

Η Αρμενία γιορτάζει την Ημέρα του Συντάγματος στις 5 Ιουλίου, η οποία αναφέρεται επίσης ως Ημέρα των Εθνικών Συμβόλων - την σημαία, το εθνόσημο και τον εθνικό ύμνο.

Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας εγκρίθηκε με εθνικό δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 1995, όταν οι πολίτες της δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του Συντάγματος της ανεξάρτητης Αρμενίας, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία να ζήσουν σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.

Η Ημέρα του Συντάγματος είναι δημόσια αργία για την Αρμενία και τους πολίτες της, η οποία σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού πλαισίου και την έναρξη μιας άλλης εποχής για τη χώρα, η οποία για πάνω από επτά δεκαετίες ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Αρμενικό Σύνταγμα τροποποιήθηκε με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της μετάβασης σε κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης (από προεδρική).

Ένα άλλο δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για τις 5 Απριλίου 2020, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το εθνόσημο της Δημοκρατίας της Αρμενίας επικυρώθηκε στις 23 Αυγούστου 1990 από τον Ανώτατο Συμβούλιο της Αρμενίας. Το νέο σχέδιο βασίζεται στο εθνόσημο της πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας (1918-1920), το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Alexander Tamanyan και τον ζωγράφο Hagop Kodjoyan με την εικόνα ενός αετού και ενός λιονταριού με μια ασπίδα.

armenia ethnosimo xartis

Στο κέντρο της ασπίδας (θυρεός) βρίσκεται το Όρος Αραράτ - το σύμβολο του αρμενικού έθνους. Στην κορυφή του βρίσκεται η Κιβωτός του Νώε, η οποία σύμφωνα με τη Βίβλο, προσάραξε μετά το μεγάλο κατακλυσμό.

Γύρω από το κεντρικό σύμβολο υπάρχουν επίσης 4 οικόσημα παλαιών Αρμενικών δυναστειών.

Στο κάτω μέρος της ασπίδας υπάρχουν πέντε αντικείμενα:

μια σπασμένη αλυσίδα που αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την ανεξαρτησία,

ένα σπαθί, που συμβολίζει τη δύναμη και το σθένος του έθνους,

μια δέσμη σιταριού, που αντιπροσωπεύει τον εργατικό χαρακτήρα του αρμενικού λαού,

ένα φτερό που συμβολίζει την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του αρμενικού λαού,

και μια τρίχρωμη κορδέλα - τη σημαία της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Η αρμενική σημαία (Yeraguyn) έχει τρεις ίσες σε διαστάσεις οριζόντιες λωρίδες: η επάνω λωρίδα είναι κόκκινη, η μεσαία μπλε και η κάτω λωρίδα είναι πορτοκαλί.

Ο ύμνος της Δημοκρατίας της Αρμενίας εγκρίθηκε την 1η Ιουλίου 1991, από το Ανώτατο Σοβιέτ της Αρμενίας. Βασίζεται στον ύμνο της Πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας (1918-1920), ενώ ο σχετικός νόμος για τον «ύμνο της Δημοκρατίας της Αρμενίας» εγκρίθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2006. Ο αρμενικός εθνικός ύμνος έχει τίτλο «Η πατρίδα μας» (Mer Hayrenik) σε στίχους του Michael Nalbandian και μουσική του Barsegh Kanachian.

Πετάμε για Αρμενία με Aegean Airlines

LOW FARE CALENDAR
Βρείτε τις χαμηλότερες διαθέσιμες τιμές για το ταξίδι σας
ARMENIA365.COM ©
ταξίδι αρμενία | ξενοδοχεία γερεβάν | πτήσεις αρμενία | car rental αρμενία | μνημεία αρμενία | αξιοθέατα αρμενία | μουσεία αρμενία | tours αρμενία